Menu
RSS

Timp şi basm, de Marian Nencescu. Fragment din volumul Timp si mit in basmul tradițional

Cea mai veche menţiune despre un basm românesc datează, aproximativ, din 1750, când, într-un manuscris, probabil provenit din zona Prahovei, semnalat de D. Furtună[1] se face referire la o poveste despre „hoţul salvat de diavol”. Cel mai vechi basm atestat a fost cel descoperit şi analizat de I.C. Chiţimia[2], intitulat „Istoria unui voinic înţelept şi învăţat, întrebându-se din ponturi cu o fată de împărat” (datat, cu precizie, după o însemnare din manuscrisul miscelaneu aflat la Biblioteca Academiei[3], respectiv „28 martie 1797”).

Citeşte mai departe ...

“Şcoala Altfel la Muzeul Satului” - Ediţia a IV-a

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, desfăşoară în perioada 18 – 22 aprilie 2016, proiectul “Şcoala Altfel la Muzeul Satului” dedicat activităţilor educative extracurriculare şi extraşcolare. Aflat la a IV-a ediţie, acest program a adus la Muzeul Satului peste 90.000 de copii şi formatori cu scopul de a participa la ateliere interactive şi vizite de descoperire, care permit cunoaşterea patrimoniului etnologic.

Citeşte mai departe ...

Nouă dezbatere din seria „Avem nevoie de cultură“ la Institutul Cultural Român

Joi, 8 octombrie 2015, de la ora 17.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, București) va avea loc a doua întâlnire din seria Avem nevoie de cultură. Invitații ICR la această dezbatere sunt acad. Răzvan Theodorescu, Paula Popoiu, director general al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“, Alina Sâmpetru, expert în comunicare și strategie, și Filip Lucian Iorga, istoric și publicist.

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS