Menu
RSS

Dacă Eminescu nu este dorit ca poet național, de ce este acceptat ca Premiu Național?

Aș vrea ca numele lui Mihai Eminescu să nu mai fie implicat în aceste dispute, patimi, tensiuni, acuze privind Premiul Național care i-a luat numele. Dacă Eminescu nu trebuie privit ca un ”poet național” sau ca un Luceafăr al poeziei, de ce ar deveni un premiu de 30.000 lei, la pachet cu titlul de cetățean de onoare al municipiului Botoșani? I-ar fi plăcut lui Eminescu să ajungă un premiu? Doamne ferește!
Mihai Eminescu nu a acceptat niciun premiu și imi este greu să mi-l imaginez cum stă acolo, în Cerul creației sale, așteptând cu nerăbdare să afle ce a deliberat juriul. O fi X, o fi Y? De ce s-a recuzat nu știu cine? Ce ce a acceptat laureatul din acest an?
Citeşte mai departe ...

Greu de crezut că sintagma ”Identitate Națională” provoacă atâta îngrijorare

Sintagma, care nu a fost explicată (încă) de către titularul portofoliului Culturii sau de către un alt reprezentant al PSD, a fost criticată în mediile de socializare de către diferiți reprezentanți ai curentelor de dreapta, de scriitori sau politologi care prevestesc îndepărtarea influențelor

occidentale din cultura română și reîntoarcerea la ițari, opinci și la protocronismul traco-geto-dacic.

Era greu de crezut că sintagma ”Indentitate Românească” poate provoca atâta neliniște sau chiar spaimă. Acum nu mai este! Este limpede că dacă noi, românii, gândim așa, înseamnă că există o problemă pe care istoricii ar trebui să o rezolve cât mai există încă piatră pe piatră

Citeşte mai departe ...

Pentru a organiza de 20 de ani un salon ca cel de la Chișinău, trebuie să iubești copiii, cărțile pentru copii și viitorul celor mici

Am participat, pentru prima dată, la Târgul Internațional de Carte pentru Copii de la Chișinău, organizat de Biblioteca Națională ”Ion Creangă” și secția națională IBBY (The International Board on Books for Young People). Am ajuns la Chișinău împreună cu colegii de la Uniunea Editorilor din România într-un an deosebit, deoarece ediția din acest an este a XX-a. Vă vine să credeți? De 20 de ani doamna Claudia Balaban, directorul bibliotecii amintite mai sus (care este și președintele secției IBBY Moldova),

Citeşte mai departe ...

Târgul Internațional de Carte pentru Copii de la Bologna la final. Gânduri despre un eveniment editorial de excepție

Mai mulți autori români de literatură pentru copii au avut prilejul, sperat de orice autor sau ilustrator din România și din lume, de a paticipa, în perioada 4-7 aprilie la ediția cu numărul 53  a Târgului Internațional de Carte pentru Copii de la Bologna.
Un colectiv profesionist și inimos de la Ministerul Culturii, Direcția Politici Culturale (director Ioan Matei) s-a ocupat de întreaga organizare a standului țării noastre. Alexandru Popescu, Gabriela Răducanu și Iuliana Mircea au fost cei trei reprezentanți ai ministerului care au făcut posibilă această reușită la care autorii din țara noastră nici nu sperau în urmă cu doi ani.
Citeşte mai departe ...

Pledoarie pentru învățarea Istoriei Românilor și de către copiii și tinerii care trăiesc în afara granițelor

Sunt profesor de istorie și am predat în învățământul primar și liceal primii șase ani după absolvirea Facultății de Istorie din București. Trei ani înainte de 1989 și următorii trei. Prin urmare, nu am prins manualele alternative și nici scandalurile care au inceput prin 1999 când un manual al Editurii Sigma aloca spații foarte restrânse unor unor personalităţi ca lancu de Hunedoara, Mihai Viteazul sau Vlad Tepeş. În același timp, un spațiu mult mai generos era alocat unor persoane publice ca Andreea Esca, Cristian Tudor Popescu sau Ion Cristoiu, care erau prezentate în termeni mai mult decât laudativi.

Citeşte mai departe ...

Avem nevoie de literatura pentru copii atat în Romania, cat si în comunitatile romanesti din afara granitelor

Părinţii din zilele noastre au uitat sau sunt pe cale de a uita că generaţiile lor au crescut cu poveşti şi basme, cu legende românești, sau ale altor culturi, că şi-au dezvoltat limbajul, însuşindu-şi o limbă literară din ceea ce au citit şi nu în ultimul rând, că valorile morale, etice, patriotice care îi caracterizează au fost influențate și de poveştile copilăriei, de personajele, de eroii cărților de literatură pentru copii.

Copiii nu pot, de cele mai multe ori, discerne ceea ce e bine sau potrivit pentru ei, iar părinţii se confruntă cu lipsa timpului, problemă universal valabilă, motiv pentru care sunt mulțumiți dacă îşi ştiu copilul acasă, în faţa televizorului sau calculatorului. Unde sunt bombardați, de multe ori, cu mesaje comerciale, violente, manipulatoare.

Citeşte mai departe ...

Concurs dedicat lui Moș Crăciun, pentru copiii din Italia. Premiile: cărți cu autograful scriitorului Petre Crăciun

Cu prilejul spectacolului ”Acasa la români”, organizat de Asociația Vocea Românilor (presedinte Iulian Manta), organizat la Roma, in ziua de 29 noiembrie, scriitorul Petre Craciun a anuntat un concurs de recitari pentru copiii români din Italia, cele trei premii constand in carti pentru copii ale sale. Partenerul acestui frumos concurs este chiar Ambasada României la Roma, premiile concursului urmând sa fie oferite de excelenta sa, doamna Dana Constantinescu, ambasadorul României in Italia, prezenta la eveniment.
Citeşte mai departe ...

Lansarea volumului ”Povestiri despre România, țara părinților”, Ed. Zorio, de Petre Crăciun (Gaudeamus)

Joi, 19 noiembrie, ora 18.30, la Bursa de contacte (nivelul 3.20) va avea loc șansarea volumului ”Povestiri despre România, țara părinților”, Ed. Zorio, de Petre CrăciunInvitați: Domnul Dan Stoenescu, Ministrul pentru relațiile cu românii de peste hotare, Zvetlana Ileana Preoteasa, Director general Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, Radu Baltasiu, director, Institutul Cultural Român, Direcţia Românii din Afara Granițelor și Limba Română, jurnalistul Corneliu Vlad.
 
Intrarea liberă. Volumele sunt distribuite gratuit
Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS