Menu
RSS

Fotografie cu Eminescu, la vârsta copilăriei, în primul film documentar despre poet (1914)

Fotografie cu Eminescu, la vârsta copilăriei, în primul film documentar despre poet (1914)
            Știați că există și o fotografie a lui Mihai Eminescu la vârsta copilăriei? Și încă una care îl prezintă alături de tatăl său…
            Ei bine, o astfel de fotografie – extrem de importată pentru noi – există și are o poveste foarte specială, pentru că ea a ajuns la noi prin intermediul unui film documentar (primul) realizat despre Eminescu în anul 1914, de către Octav Minar.
Se numește "Eminescu, Veronica, Creangă", are durata de 20 minute și a fost produs de Casa de Filme ”Pathe”, imaginea fiind semnată de Victor de Bon, cel care a mai semnat filmele Concursul hipic național (Filmul Național Român) / (1914), Funeraliile Majestății Sale Regelui Carol I / (1914), Mănastirea Hurez / (1914) sau Serbarea zilei de 10 Mai 1914 (Filmul Național Român) / (1914).
            Documentarul a fost utilizat în acei ani și s-au făcut mai multe copii care au fost vizionate în diferite cinematografe ale țării. Apoi, mulți ani de zile, nu s-a mai știut nimic în legătură cu această inestimabilă peliculă. Până când, la Arhiva Naţională de Filme a fost descoperită una dintre copii de către Ion Rogojanu şi Dan Toma Dulciu. Despre existența acestui documentar cu durata de 20 de minute, a vorbit în presă Miron Manega.
Foarte interesant este faptul că realizatorii filmului au avut prilejul de a folosi imagini astăzi pierdute. Printre acestea se număra și o fotografie a lui Eminescu la vârsta copilăriei (circa 10-12 ani), alături de tatăl său, căminarul Gh. Eminovici. Fotografia remarcată de noi este total necunoscută, trecând total neobservată de cei care au avut prilejul de a urmări filmul documentar. Descoperim un copil vioi, cu o privire pătrunzătoare, cu fruntea lată, ținând mâna stângă pe umărul puternic al tatălui său.
Acest film care are peste un secol ne pune la dispoziție și alte imagini de o mare valoare: casa lui Eminescu din Ipotești, locuința lui Aron Pumnul din Cernăuți, diferite clădiri din Iași, unde Eminescu a activat, cum ar fi Biblioteca Centrală etc. Toate erau la fel ca atunci când pașii poetului au trecut pe acolo.
 
Petre Crăciun
înapoi la partea de sus