Menu
RSS

Perpetuarea tradițiilor populare e pe mâini bune la Sticlăria, jud. Iași

Perpetuarea tradițiilor populare e pe mâini bune la Sticlăria, jud. Iași
         Cu ocazia unui eveniment devenit obișnuință în satul Sticlăria, comuna Scobinți, județul Iași, și anume, sosirea unei echipe de televiziune pentru a filma Muzeul Satului Sticlăria, construit și îngrijit de Costică Curecheru (declarat „tezaur uman viu”), am aflat că acolo în sat a luat ființă Asociația Artizanilor Populari din Sticlăria.
         N-am rezistat tentației și numaidecât am căutat să aflu amănunte despre această nouă inițiativă. Astfel am reușit să găsesc două doamne din cei cinci membri fondatori ai asociației mai sus amintite: Elena Amoldovencei și Maria Olaru.
         Chiar dacă era într-o zi de sărbătoare au fost deosebit de amabile și ne-am deplasat la sediul asociației, în curtea Școlii Gimnaziale, pentru a vedea „pe viu” ce se întâmplă acolo.
         Asociația Artizanilor Populari din Sticlăria a luat ființă la 12 decembrie 2015 și este condusă de un consiliu de administrație, astfel: Elena Amoldovencei, președinte, Alina Macovei, vicepreședinte, Maria Olaru, secretar și doi membri, Olga Hrițcu și Liliana Scripniciuc. A fost înființată în cadrul unui proiect, „Made in rural”, finanțat de fundația World Vision, în parteneriat cu Primăria comunei Scobinți și Școala Gimnazială Sticlăria. Fundația World Vision urmărește revitalizarea tradițiilor și meșteșugurilor populare și să ofere ajutor pentru exploatarea potențialului non-agricol. Astfel a renovat clădirea și a dotat atelierul cumașini de cusut, tricotat și brodat. Celelalte utilaje tradiționale, cum ar fi războiul de țesut, numit în partea locului, stative, și altele, au fost cumpărate de la gospodarii din sat.
         Scopul asociației este de a revitaliza și de a păstra meșteșugurile populare. Aici se confecționează, pentru început, costume populare (chiar și pentru vânzare), dar sunt și alte activități extrașcolare pentru copii, sub formă de șezători, unde se coase de mână, se țese și chiar se toarce la tradiționala furcă de tors.
         Asociația Artizanilor Populari din Sticlăria este înscrisă în Federația Meșteșugarilor Populari. Deasemenea are o colaborare strânsă cu Muzeul Satului din Sticlăria, de care am amintit la început, și ca proiecte de viitor are în vedere reînființarea echipei de dansuri populare specifice satului, afilierea atelierului de sculptură în lemn, condus de meșterul Gheorghe Bița și reactivarea altor meșteșuguri populare specifice zonei.
         Am fost deosebit de încântat de atmosfera din cadrul atelierului, de amabilitatea celor două doamne și am plecat împăcat sufletește că păstrarea tradiției populare e pe mâini bune și nu se va prăpădi.
 
Dan Hașdean, pentru Identitate Românească
Sticlăria, 24 aprilie 2016
înapoi la partea de sus